Indonesisch Nieuwe Visasysteem: Een Complete Handleiding

Indonesië heeft in januari 2024 haar visumsysteem ingrijpend vernieuwd. Deze handleiding legt alles uit wat u moet weten over de nieuwe visacategorieën en wat ze voor u betekenen.

Belangrijke updates:

  • Online Aanvragen: De tijd van papieren aanvraagformulieren is voorbij. Alle visa-aanvragen moeten nu elektronisch worden ingediend voor een gestroomlijnde procedure.
  • Nieuwe Visumcodes: Om het overzichtelijker te maken, categoriseren specifieke visumcodes nu uw bezoekdoel. Deze codes geven aan of u Indonesië binnenkomt voor toerisme, zaken of andere redenen.
  • Bestaande Codes Vernieuwd: Bekende codes die u wellicht eerder hebt gebruikt, zoals B211 (zakenvisum), zijn geüpdatet met nieuwe namen (bijvoorbeeld Index C2 Visum). Wees niet verbaasd als u de namen in eerste instantie niet herkent!

Indonesische Visa-categorieën uitgelegd:

Indonesische visa vallen onder indexen (B, C, D, E), elk met een letter-nummercombinatie (bijvoorbeeld D2). Deze indexen hebben verschillende vereisten, looptijden en toegestane activiteiten. Hieronder volgt een overzicht van wat elke categorie biedt:

  • Index B: Visa bij aankomst (VoA)

Ideaal voor korte reizen naar Indonesië, perfect voor mensen die op zoek zijn naar een snelle vakantie voor toerisme, zakelijke bijeenkomsten of een bezoek aan vrienden en familie. U kunt online (eVoA) voor een VoA aanvragen vóór aankomst of bij aankomst op de luchthaven (behalve voor ASEAN-burgers die mogelijk nog steeds recht hebben op visumvrije toegang). Houd er rekening mee dat VoA’s bedoeld zijn voor korte verblijven, meestal tot 30 dagen met één verlenging voor nog eens 30 dagen. Plan uw reis hierop aan. Werken in Indonesië is niet toegestaan met een VoA.

  • Index C: Single-entry Bezoekervisum

Deze categorie is bedoeld voor buitenlanders die willen deelnemen aan specifieke activiteiten buiten alleen toerisme. Er zijn maar liefst 30 verschillende C-visumcodes beschikbaar, elk gericht op een uniek doel. C-visa worden meestal afgegeven voor een geldigheidsduur van 60 dagen (behalve het C12-visum, dat een langer verblijf van 180 dagen toestaat). U komt mogelijk in aanmerking voor verlengingen, afhankelijk van uw visumtype. Voorbeelden van activiteiten die onder een C-visum vallen, zijn zakenbezoeken (C2), deelname aan kunst- en culturele uitvoeringen (C7) of zelfs korte proefperiodes (C18). Onthoud dat werken in Indonesië over het algemeen niet is toegestaan met een C-visum, tenzij de specifieke visumcode expliciet toestemming verleent.

  • Index D: Meervoudige binnenkomst Bezoekervisum

D-visa’s bieden de meeste flexibiliteit en zijn ideaal voor reizigers die meerdere reizen naar Indonesië plannen of voor een langere periode willen verblijven. Ze omvatten alle activiteiten die onder B- en C-visa zijn toegestaan. D-visa’s worden geleverd met meerdere invoermogelijkheden en verschillende geldigheidsperiodes, variërend van 1 tot 5 jaar. Hiermee kunt u het visum aanpassen aan uw reisbehoeften. Enkele voorbeelden van D-visa’s zijn D1 (Toerisme), D2 (Zaken) en D14 (Filmproductie). Net als bij de vorige categorieën is werken in Indonesië niet toegestaan met een D-visum.

  • Index E: Vergunning voor Beperkt Verblijf (ITAS)

Een stap verder dan visa: Index E behandelt vergunningen voor een langere verblijf in Indonesië. Deze vergunningen zijn bedoeld voor mensen die willen werken (op locatie of op afstand), investeren, zich willen herenigen met familie of Indonesië zelfs hun tweede thuis willen maken.

Sterkere Vergunningen: Misschien bent u eerder termen tegengekomen zoals ITAS of Izin Tinggal Sementara. Dit zijn voorbeelden van de sterkere vergunningen die onder Index E vallen. Onthoud dat met grote voordelen ook strengere vereisten gepaard gaan. Hoe langer u van plan bent te blijven, hoe meer documentatie u moet aanleveren om aan te tonen dat u geen financiële last zult zijn voor Indonesië.

Aanvraagproces: Ondanks de strengere vereisten is het aanvraagproces voor E-vergunningen over het algemeen eenvoudig. Mocht u zich overweldigd voelen door het papierwerk, aarzel dan niet om hulp te zoeken van een visumconsultant. Zij kunnen u door het proces leiden en zorgen voor een soepele aanvraag.

Belangrijke opmerkingen:

  • Werken in Indonesië: Hoewel sommige visa, zoals bepaalde C-visumcodes, zakelijke activiteiten toestaan, geven ze niet per se recht op betaald werk. Om voor een Indonesisch bedrijf te werken, heeft u een specifiek werkvisum nodig onder Index E.
  • Geldigheidsduur controleren: Het dubbel controleren van de geldigheidsduur van uw vergunning is cruciaal. Te lang blijven kan leiden tot boetes. Zorg ervoor dat uw vergunning de volledige duur van uw geplande verblijf in Indonesië dekt.
  • Visumconsultant: Overweeg om hulp te zoeken van een visumconsultant, vooral bij complexe aanvragen zoals die voor E-vergunningen (werkvergunningen, pensioenvisa, etc.). Hun expertise kan u tijd besparen en zorgen voor een succesvolle aanvraag.
  • Verdere bronnen: Deze webpagina biedt een gedetailleerd overzicht van elk visumtype binnen de indexen, zodat u de meest geschikte optie voor uw reis kunt kiezen.